Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może dlatego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne oraz dobre dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest również smakowite oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, jednakowoż także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w centrum Krakowa
Spójrz na parę poniższych czynników, które stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to niemalże potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.
restaurants main market square krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są idealne, lecz te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość zagospodarowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo przepływać bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.